شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ , 20 Apr 2024
جالب است ۰
گپی کوتاه با عضو شورای سیاست گذاری همایش ملی کارآفرینی در ICT

فناوری اطلاعات اساس و پایه سایر فناوری هاست

دکتر رمضانعلی صادق زاده مشاور صنایع پیشرفته و نوین سازمان گسترش و صنایع ایران، عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی و سرپرست پژوهشکده میکروالکترونیک ایران، به عنوان یکی از اعضای شورای سیاست گذاری همایش ملی کارآفرینی در ICT با دبیرخانه این همایش گفت و گو کرده است.
دکتر رمضانعلی صادق زاده مشاور صنایع پیشرفته و نوین سازمان گسترش و صنایع ایران، عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیر الدین طوسی و سرپرست پژوهشکده میکروالکترونیک ایران، به عنوان یکی از اعضای شورای سیاست گذاری همایش ملی کارآفرینی در ICT با دبیرخانه این همایش گفت و گو کرده است. 

به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)،وی در این گفت وگو بر ضرورت برگزاری چنین همایشی تاکید کرده و بررسی مشکلات و مسائل زیرساختی در حوزه کارآفرینی را مهمترین خروجی این همایش می داند. در ادمه متن کامل این گفت و گو را می خوانید.

با توجه به شرایط حال حاضر کشور وضعیت کسب و کار در حوزه آی تی را چگونـه ارزیابی می کنید؟ 

حوزه آی تی و آی سی تی را نمی توان از شرایط کلی اقتصادی کشور جدا کرد حوزه آی تی در همه جنبه های اجتماعی نفوذ پیدا کرده اگر چه خودش به عنوان یک صنعت مطرح است و می توان گفت فناوری اطلاعات زیرساخت سایر فناوری ها است. بنابراین اگر بخواهیم ارزیابی کلی داشته باشیم اگر رشد اقتصادی ما آن طور که در برنامه پیش بینی شده تقریبا ۵/۸ درصد باشد در حوزه های صنعت و معدن باید دو رقمی باشد، اگر بخواهیم رشد اقتصادی دو رقمی داشته باشیم با توجه به اینکه فناوری اطلاعات زیرساختی است برای فناوری های دیگر، بنابراین باید حداقل یک رشد ۱۵-۱۴ درصدی داشته باشیم که بتوانیم به ۱۲ درصد بخش صنعت و معدن برسیم ضمن اینکه در بخش کشاورزی و خدمات هم از این صنعت استفاده می شود تا این بخش ها هم به رشدی که پیش بینی شده برسند و رشد اقتصادی کشور به ۵/۸ درصد که در برنامه پنجم ذکر شده برسد، بنابراین اگر همه این موارد را در نظر بگیریم شاید رشد ۱۵-۱۴ درصدی هم که گفته شد کم باشد و به رشد ۲۰ درصدی در این حوزه نیازمند باشیم تا بتوانیم به اهداف خود دست یابیم اما شرایطی که حال حاضر وجود دارد که شاید دستیابی به این مهم را تا حدی دشوار کن یعنی افزایش تحریم ها و افزایش نرخ بهره بانکی می تواند نه تنها در حوزه آی تی بلکه سایر کسب و کارها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
 
اگر چه با تشکیل صندوق توسعه ملی نیمی از اندوخته های ارزی به حوزه های سرمایه گذاری های بخش خصوصی تعلق می گیرد ولی با توجه به افزایش نرخ بهره بانکی و نظارت کمتر در این حوزه یک رکودی را در این بخش در سال ۹۰ شاهد بودیم که اگر آسیب شناسی نشود، به این بازار توجه نشود با توجه به نقش اساسی که در سایر حوزه ها دارد می تواند به آنها هم آسیب وارد کند.

در حال حاضر با توجه به تحریم هایی که وجود دارد به افزایش تولید ناخالص ملی نیاز داریم و همگان هم متفق القول هستند که حوزه آی تی یکی از بهترین حوزه ها و در عین حال راحت ترین حوزه ها برای ورود است، به نظر شما به عنوان شخصی که فعال این حوزه هستید و تجربه زیادی در این حوزه دارید توجه به مبحث کارآفرینی در این حوزه چقدر می تواند مثمرثمر باشد؟ 

کارآفرینی را در این حوزه باید تقسیم بنـدی کرد؛ این بخش نیروی انسانی متخصص و کارآمدی نیاز دارد که کشور ما در این زمینه بعد از اتمام جنگ با توجه به توسعه ای که در دانشگاه ها صورت گرفت اعم از مقاطع و رشته های تحصیلی در این حوزه با توجه به استعدادهای خوبی که در جوانان ایرانی است توسعه خوبی پیدا کرده بنابراین اگر بخواهیم در این حوزه اشتغال ایجاد کنیم معمولا یک حلقه مفقوده بین دانشگاه و صنعت وجود داشته اگر چه به طور فیزیکی مثلا در حوزه صنعت یک دفتر ارتباط با دانشگاه وجود دارد و در دانشگاه هم به همین صورت عمل کردند ولی عمدتا به طور شکلـی بوده است. 

در کشور هایی که خود صاحبان تکنولـوژی هستند از مقالاتISI و مقالات علمی و بین المللـی دانشگاه هـا برای پیش بردن یک میلی متری فناوری هایشان در صنعت خود استفـاده های فراوانی می کنند اما شـاید در کشور ما که عمدتا وارد کننده تکنولوژی هستیم به عنـوان یک واقعیت تکنولوژی هـای ما همگام با دانشگـاه نبودنـد و دانشگاه هـا در یک صف دیگـر حرکت کرده انـد.
 
به همین دلیل بین دانشگـاه که در مرز دانش حرکت می کردنـد و صنعت که به صورت کاربردی مونتـاژ یا وارداتی بود فاصله ای بوده و هست و در دستاورد علمی دانشگاه ها که در مرز دانش حرکت می کنند با تکنولوژی که ما از آن استفاده می کنیم فاصله زیادی وجود دارد، برای اینکه کم کردن این فاصله تجدید نظر در آیین نامه هـا یکی از راهکار هاست. 

به عبارتی دانشگاه ها باید در مرز دانش حرکت کنند اما به موازات آن صنعت کاربردی تر شود و بتوان تکنولوژی هایی که وجود دارد بومی سازی کرد و استفاده از فناوری اطلاعات در واقع برای بروز و بومی کردن می تواند نقش بسزایی داشته باشد.

از نظر شما بهتر است در این همایش بیشتر به چه مسائلی پرداخته شود، در واقع مسائل اولویت داری که در حوزه کارآفرینی درآی تی باید به آن پرداخت تا این روند تسهیل شود وشتاب بهتری بگیرد چیست؟ 

به نظر من چند کار باید صورت گیرد یکی در حوزه زیرساختی در بخش تدوین قوانین و مقررات که اگر ما در این حوزه خلع قانونی داریم که داریم، مقالاتی بیاوریم و این مسئله را تجزیه و تحلیل کنیم، بخش دیگر این همایش می تواند به حوزه اجرا بپردازد. آیا قانون حمایت از تولیـد داخل مورد استفاده قرار می گیـرد ذی حسـابان در سازمان هـا و شرکت های دولتـی که چک هـای مربوط به هزینه های خرید مورد نظارتشان است آیا به این مـورد توجه دارنـد که مشابه آنچه وارد می کنند در داخـل کشور نیست یا هست؟ این هـا در حـوزه اجـرا است یعنی ما قانون داریم مثل قانون حمایت از تولیـد داخل ولی در حوزه اجرا یکسـری چالش هایی وجـود دارد که این یک بخش از همـایش را در این حوزه پوشش دهد و کسانی که صاحب نظـر هستنـد بررسی کننـد. 

بخش دیگـر با توجـه به تجربیـاتی که وجـود دارد در رابطـه با قاچـاق از مبـادی رسمـی و غیـر رسمـی است و تعـرفه هـا دور زده می شـود. توجه به حوزه های کلان چـه حـوزه قانون گـذاری چه اجرا در بخش کلان می توانـد مؤثـر باشد.

به عنـوان حرف آخـر در مورد همـایش اگر نکتـه ای دارید بیـان کنیـد؟ 

همایشـی که شما برگزار می کنید به عنـوان اولیـن همـایش کارآفرینـی در حوزه فنـاوری اطلاعات است همایش خوبی است مثل سایر همایش ها می تواند سالانه برگزار شود از تجارب برگزاری این دوره برای سال های بعدی استفـاده کنیـد. فناوری اطلاعـات اسـاس و پایه سـایر فناوری هـا، خدمـات، تولیـد و... است شمـا موضوع بسیار مناسبی را انتخاب کردید و می توانـد بسیار مؤثر باشد البته قطعا در اولین همایش نقـاط ضعفی نیز وجـود دارد که دوره هـای بعـدی آن را تجزیه و تحلیل و آسیب شناسی کنید.
کد مطلب : 3726
https://aftana.ir/vdcj.8etfuqeamsfzu.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی