جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ , 29 Mar 2024
جالب است ۰
گفتگو با عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ایی استان تهران

قرار دادن کالاهای آی‌تی در ردیف کالاهای لوکس، باعث «خود تحریمی» می‌شود

بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه و همچنین ساماندهی بازار ارز، که کالاهای حوزه IT و فناوری اطلاعات جزو اولویت ۵ تا هفتم قرار گرفته بود، در آخرین ارزیابی که از سوی بانک مرکزی برای این حوزه انجام شده،آی تی در اولویت نهم قرار گرفته و جزو کالاهای لوکس و غیر ضروری و هم ردیف کالاهایی مانند کاغذ سیگار ، تخم پرندگان، ماشین آلات پر مصرف و ادویه جات به حساب می‌آید.
منبع : پایگاه خبری شهر الکترونیک
بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه و همچنین ساماندهی بازار ارز، که کالاهای حوزه IT و فناوری اطلاعات جزو اولویت ۵ تا هفتم قرار گرفته بود، در آخرین ارزیابی که از سوی بانک مرکزی برای این حوزه انجام شده،آی تی در اولویت نهم قرار گرفته و جزو کالاهای لوکس و غیر ضروری و هم ردیف کالاهایی مانند کاغذ سیگار ، تخم پرندگان، ماشین آلات پر مصرف و ادویه جات به حساب می‌آید.

به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)،فعالان بازار کامپیوتر،معتقدند که کالاهای آی تی طیف متنوعی از کالاهای ضروری که در واقع زیر ساخت‌های اصلی ارتباطی کشور هستند تا کالاهای مصرفی مثل تلفن همراه را تشکیل می دهد. درحالی که دربین همین کالاها، تجهیزات شبکه­ ای نیز وجود دارد که عدم تعیین مکانیزم تخصیص ارز برای این گروه، سبب بروز مشکلاتی در این حوزه خواهد شد.‌ به باور منتقدان‌، درصورت اجرایی شدن چنین تصمیمی، قیمت کالاهای فعلی موجود در کشور نیز به شکل سرسام آوری بالا خواهد رفت و این قضیه بی تردید تجهیز و به روز رسانی زیر ساخت‌های ارتباطی کشور را دچار مشکل می کند.

برای آگاه شدن از تاثیرات این تصمیم بر بازار کامیپوتر با رضا حیدری، عضو سازمان نظام صنفی استان تهران و عضو هیات‌مدیره پاساژ پایتخت، گفت و گویی را انجام داده است که می­خوانید:

خیلی وقت است که بازار کامپیوتر و آی­ تی کشور به دنبال بی­ توجهی و تصمیم­ گیری­های نادرست غریب افتاده است . سرمایه ­گذاری و تجارت روی بازار آی­ تی کشور چندان زیاد نیست. بنابراین مشکلات این بازار تنها به اتخاذ چنین تصمیمی باز نمی­ گردد. تحریم­ها روی کالاهایی با تکنولوژی بالا چند وقتی است که روی این بازار سایه انداخته و تجارت در این بخش را با مشکل مواجه کرده است. 

براساس آخرین ساماندهی اولویت بندی ارزی، کالاهای حوزه فناوری اطلاعات در اولویت نهم و جزو کالاهای غیر ضروری و لوکس قرار گرفته است. به عنوان یک فعال در بازار کامپیوتر نظرتان در مورد این اولویت بندی چیست؟

این تصمیم درستی نیست. کالاهای آی­ تی به هیچ وجه، جزو کالاهای لوکس و تجملی محسوب نمی­شوند. بلکه محصولات این بخش، ابزارهایی هستند که در حوزه­ های گوناگون‌ اقتصادی، آموزشی و.. به شدت مورد نیاز هستند. یکی از شاخص­ های توسعه­ یافتگی، رشد و توسعه آی­ تی در آن کشور است. بنابراین قرار گرفتن محصولات آی­تی در رده­ ۹ و ۱۰ و به حساب آوردن آن به عنوان یک کالای لوکس نشان دهنده باورها و دیدگاه­های اشتباه نسبت به این حوزه است.

براساس آنچه مسئولان دولتی اعلام می ­کنند، هدف از این تصمیم غربال­ گیری اولویت­ های ارزی است. این ادعا تا چه میزان می‌تواند درست باشد؟

اگر به خاطر شرایط اقتصادی کشور حتی این ادعا را هم بپذیریم، این نگاه که کالاهای آی­تی جزو کالاهای لوکس است به هیچ وجه قابل پذیرش نیست، چرا که خروجی این تصمیم نتیجه درستی نخواهد داشت. کالای آی­­ تی یک کالای سرمایه­ ای است
که به عنوان زیرساخت بسیاری از بخش­های کشور مورد استفاده قرار می­ گیرد.

اتخاذ این تصمیم چه تاثیری بر بازار کامپیوتر کشور خواهد داشت؟

خیلی وقت است که بازار کامپیوتر و آی­ تی کشور به دنبال بی­ توجهی و تصمیم­ گیری­های نادرست غریب افتاده است. سرمایه ­گذاری و تجارت روی بازار آی­ تی کشور چندان زیاد نیست. بنابراین مشکلات این بازار تنها به اتخاذ چنین تصمیمی باز نمی­ گردد. تحریم­ها روی کالاهایی با تکنولوژی بالا چند وقتی است که روی این بازار سایه انداخته و تجارت در این بخش را با مشکل مواجه کرده است. بر همین اساس به اعتقاد من دیگر نباید با چنین تصمیماتی و قرار دادن آی­ تی در رده کالاهای لوکس، فعالیت فعالان این بازار را با چالش بیشتری رو به­ رو کرد. در واقع نباید با این سیاست­های عجیب و غریب باعث خود تحریمی شویم.

آیا این تصمیم جدید می تواند باعث افزایش قاچاق کالا­های بازار کامپیوتر شود؟

به اعتقاد من این تصمیم ربطی به افزایش کالاهای قاچاقی در بازار ندارد. شما به عنوان یک تاجر آی­ت ی، مجبور به خرید ارز به نرخ آزاد هستید و این هیچ ربطی به افزایش قاچاق ندارد. همان طور هم که گفتم پیچیدگی در بازار آی­ تی کشور مربوط به این تصمیم اخیر نیست. چرا که همیشه کمک و حمایت از این صنعت با کم لطفی همراه بوده است .

این بی ­توجهی به چه دلیل است؟

عمده کم­ توجهی به این بخش، به خاطر نوپا بودن این صنعت است و این که بیشتر فعالان این بازار را افراد جوان تشکیل می­دهند‌. همچنین شرکت­های حاضر در این بخش نیز، شرکت­های قوی با تاثیرگذاری بالا نیستند. علاوه بر تمام این­ موارد هنوز این دید بین مسئولان دولتی ایجاد نشده است که آی­ تی می­تواند عامل اصلی توسعه­ یافتگی و پیشرفت در یک کشور باشد. هر چند که حرف­هایی در این زمینه زده می­ شود که مسئولان تمام تلاش خود را برای رشد این صنعت در کشور به کار خواهند گرفت اما در عمل می­ بینیم که هیچ اتفاقی نیفتاده است.

با توجه به اتفاقات گاه و بی­ گاهی که فعالیت فعالان بازار کامپیوتر را با مشکل مواجه کرده است، آیا سازمان نظام صنفی برنامه ­ای برای خروج از این بحران در نظر دارد؟

وضعیت مملکت تحت تاثیر یک شرایط خاص است که اگر هر ارگانی هر تصمیمی برای خروج از مشکلات خود اتخاذ کند نمی­ تواند به سادگی برنامه و اهدافش را به نتیجه برساند. اما به صورت کلی سازمان نظام صنفی با بخش­های مختلف از جمله سازمان توسعه تجارت، وزارت صنعت و معدن، اتاق بازرگانی و.. رایزنی­های مورد نیاز را انجام داده و خواهد داد. همچنین این سازمان در خصوص تصمیم اخیر برای قرار گرفتن کالا­های آی­ تی در ردیف کالاهای لوکس موضع­ خاص خود را اتخاذ کرده و تا آنجایی که اطلاع دارم به زودی اطلاعیه­ ای در این زمینه منتشر خواهد شد.

به جز این موضع­گیری­ها آیا جلساتی در این خصوص در سازمان نظام صنفی برگزار شده است؟

به شخصه بارها با رئیس سازمان نظام صنفی در این خصوص جلساتی داشته­ ایم و سعی کرده ­ایم با ارائه راهکارهایی هر چه سریعتر به خروج بازار کامپیوتر از این بحران کمک کنیم.

در پایان چه پیشنهادی برای تغییر و بهبود وضعیت بازار کامپیوتر کشور دارید؟

اگر قرار است این تصمیم به اجرا گذاشته شود که به فعالان حوزه آی­ تی ارزی تخصیص پیدا نکند، باید حداقل تعرفه­ های واردات کالاهای کامپیوتری به کشور به کمتر از یک درصد برسد . همچنین این نگاه باید در رده­ های تصمیم­ گیری مد نظر قرار بگیرد که کالاهای آی­ تی در حال حاضر مورد نیاز تمام اقشار جامعه است و عاملی است برای رشد و توسعه این صنعت در کشور . بنابراین نباید با یک نگاه تجاری به این حوزه توجه کرد و با تصمیمات اشتباه و شتاب­زده بر بار مشکلات فعالان این بازار افزود. همچنین کم شدن تعرفه­ ها به هیچ وجه آسیبی به درآمد دولت نخواهد زد.
کد مطلب : 3750
https://aftana.ir/vdcg.n9wrak9uzpr4a.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی