کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

برگزاری سومین گردهمایی جامعه آزاد رایانش ابری ایران

‌پیشرفت کشور با فناوری رایانش ابری چابک‌ می‌شود

اختصاصی افتانا

24 آذر 1395 ساعت 15:00

سومین گردهمایی بزرگ سالیانه جامعه آزاد رایانش ابری ایران روز سه‌شنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۹۵ در مرکز تحقیقات مخابرات کشور برگزار شد.


سودابه محمدپور

سومین گردهمایی بزرگ سالیانه جامعه آزاد رایانش ابری ایران روز سه‌شنبه ۲۳ آذرماه ۱۳۹۵ در مرکز تحقیقات مخابرات کشور برگزار شد.

به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، دکتر مرتضی جوان، دبیر سومین گردهمایی بزرگ سالیانه جامعه آزاد رایانش ابری ایران، در آغاز این مراسم، تفاوت این رویداد را نسبت به دوره‌های پیشین تمرکز آن بر ارائه تجربیات موفق حوزه رایانش ابری دانست و گفت: اکنون که ۸ سال از ورود رایانش ابری به کشور می‌گذرد تمرکز را بر مطالعات موردی و تجربیات موفق قرار دادیم تا ببینیم تاکنون چقدر موفقیت حاصل شده‌است و چه اندازه جای کار باقی است. 

وی افزود: در کشور‌های دیگر مقوله رایانش ابری را به‌عنوان یک عامل چابک‌سازی و زمینه‌ساز رشد و توسعه کشور در برنامه‌های سطح کلان خود لحاظ می‌کنند و ما نیز در کشورمان باید بررسی کنیم تا ببینیم که چگونه می‌توان این کار را تحقق بخشید. 

توصیه‌گری به تصمیم‌سازان کشور
دکتر محمد خوانساری، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، به‌عنوان سخنران کلیدی در رویداد گردهمایی بزرگ سالیانه جامعه آزاد رایانش ابری ایران درباره سیاستگزاری‌های کلان این حوزه چنین گفت: جامعه آزاد رایانش ابری تقربیا از تابستان ۹۳ کار جدی را شروع کرد و ما نیز از همان آغاز تلاش کردیم که آن را به‌عنوان یکی از حوزه‌های مهم مورد‌نیاز کشور تحت حمایت قرار دهیم و در این مسیر جلسات متعددی با گردانندگان داشته‌ایم. ما از این جامعه انتظار پایش، توسعه و‌ آموزش فناوری رایانش ابری و نیز توصیه‌گری به دولت را داریم. 

وی اظهار داشت: وزارت ارتباطات به شکل سنتی و بنابر قانون تصویب‌شده در اوایل دهه ۸۰ موظف به دنبال‌کردن حوزه ارتباطات است. برای تحقق رشد بازار فناوری ارتباطات در کشور و توسعه فناوری‌های نوظهور همچون بیگ‌دیتا، اینترنت اشیا و ۵G باید رایانش ابری را رونق بخشیم چراکه همه این فناوری‌های نوین بر بستر توسعه فناوری رایانش ابری شکل می‌گیرد. ما باید مرزهای فضای مجازی کشورمان را که شامل داده‌های مردم است حفظ کرده و ایمن نگه داریم و از همین رو یکی از مهم‌ترین فناوری‌های کلیدی که در برنامه ششم آمده‌است همین حوزه رایانش ابری است. نقش حوزه رایانش ابری در حوزه فناوری اطلاعات حیاتی است. 

خوانساری ادامه داد: ما اکنون در حوزه رگولاتوری و قوانین از فناوری عقب هستیم و نقاط ضعفی داریم داده‌های مردم اکنون در فضای ابری خارج از ایران قرار دارند و در صورت بروز یک رخداد باید ببینیم طبق قوانین کجا قابل رسیدگی هستند. هرچند در کشور قوانین مرتبطی داریم اما خیلی از مسائل شفاف نیست و خیلی حوزه‌ها نیز نوظهورند. جامعه آزاد رایانش ابری می‌تواند تشخیص نیاز کرده و نظام تصمیم‌سازی کشور را مطلع کند که چه اولویت‌هایی در این زمینه وجود دارند. 

رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به اهمیت منابع انسانی و نقش جامعه کاربری در این حوزه اشاره کرد و گفت: افرادی زیادی در خیلی از نقاط کشور در حوزه اپن سورس فعال هستند اما هنوز نقش جامعه کاربری از نظر قانونی مشخص نیست و به حد کافی جدی گرفته نشده‌است. امیدواریم که با برگزاری نشست‌های تخصصی مفید، پایه کار در این مورد نیز استحکام یابد. در دانشگاه‌ها نیز حرکات خوبی شکل گرفته‌است. در خیلی از شهرهای کشور گروه‌های کاربری کوچکی شکل گرفته‌است که اتصال آنها به جامعه رایانش ابری باعث هم‌افزایی و پوشش‌دهی جغرافیایی در این زمینه خواهدشد. 

وی در پایان سخنان خود تاکید کرد: نشست‌های این‌چنینی فرصت مناسبی برای جمع‌بندی چالش‌ها و مشکلات این حوزه است تا با ارائه آنها به مسئولان و تصمیم‌سازان بتوانیم با ابزاری که در اختیار داریم در زمینه‌های مختلف اعم ‌ازحقوقی و تشویق سرمایه‌گذاری در حوزه رایانش ابری گام‌های مثبتی برداریم. 

جامعه آزاد رایانش ابری ایران به مثابه یک تشکل صنفی
مهندس محمداحسان حمیدیا، رئیس هیئت‌مدیره شرکت صنایع الکترونیک زعیم، نیز از تجربیات صنعتی ارائه خدمات ابری خصوصی سازگار با سیاست‌های امنیتی سازمانی، چنین گفت: اکنون رویکرد جهانی به سمت بیگ‌دیتا و اینترنت اشیا است. پیش‌بینی‌هایی مبنی‌بر این وجود دارد که تا سال ۲۰۲۰ حدود ۲۰میلیارد شیء با اینترنت به هم متصل می‌شوند. شرکت‌های بزرگ جهان، مدیریت نوین را بر بستر بیگ‌دیتا می‌دانند که بر پایه رایانش ابری قابل تحقق است. با این اوصاف مقوله رایانش ابری باید به‌عنوان یک موضوع استراتژیک و در سطح ملی مطرح شود. 

وی افزود: آمریکایی‌ها در سال ۲۰۱۳، پروژه faster را برای شتابدهی به فرایند مدیریت علوم آغاز کردند که با سرمایه‌گذاری‌های کلان همراه بوده و طی چهارسال گذشته موضوع رایانش ابری را در صدر آن قرار داده‌اند و برمبنای آن اسباب توسعه کلان در زیرساخت‌های مختلف کشور را فراهم کردند. این امر حاصل تلاش و تعامل میان صنعت، مدیریت، دولت و دانشمندان است که متاسفانه در کشور ما چنین برنامه‌ریزی وجود ندارد. جامعه آزاد رایانش ابری ایران باید به سمتی برود که تبدیل به یک تشکل مردم‌نهاد و صنفی شود و نیازهای جامعه را در سطح کلان از سیاستگزاران مطالبه کند. 

حمیدیا ادامه داد: کشورهای موفق همگی در پی مدیریت بازار خود هستند، اما ما در کشورمان چنین برنامه‌ای نداریم. در ایران محصولات ملی مورد استقبال نیستند و تا زمانی‌که مدیریت بازار خودمان را به‌دست نگیریم اتفاقی که برای بخش‌های دیگر افتاده در مورد صنایع نوپای فناوری نیز روی‌می‌دهد. مشارکت متخصصان در رگولاتوری بسیار مهم و مؤثر است. پیشنهاد من ایجاد تشکل صنفی و مطالبه از نهادهای بالادستی است تا بتوانیم از این طریق به دولت و قانونگزاران برای تدوین راهبرد ملی کمک کنیم. 

پژوهش‌های دانشگاهی باید بر اساس نیاز صنعت باشند
در ادامه مراسم، سید علیرضا هاشمی گلپایگانی، عضو هیئت علمی دانشگاه امیرکبیر، درباره تجربیات علمی و پژوهشی و ارتباط با صنعت در حوزه رایانش ابری اظهار کرد: دانشگاه امیرکبیر در این زمینه از پیشروها محسوب می‌شود. تقریبا تاکنون ۴۵۰ پژوهش در این زمینه داشتیم و از ۷-۶ سال قبل تا امروز تلاش ما تبدیل پژوهش‌ها به فناوری و ابزار بود. با مدیریت بهینه پژوهش‌ها، تولید دانش خدمات کاربردی مبتنی‌بر ابر تحقق می‌یابد و برای رسیدن به این امر باید کارگروه‌های مشترک تحقیق و توسعه با حضور ذی‌نفعان شکل گیرد. 

وی ادامه داد: تهدیدات پیش روی فضای رایانش ابری نیز باید شناخته شود و برای مقابله با آنها برنامه‌ریزی صورت گیرد. چالش‌ها و موانع نباید باعث کنار گذاشته‌شدن فناوری‌ها شوند. دانشگاه‌ها در این مسیر بسیار کمک‌کننده هستند و نباید از پتانسیل‌های بالفعل دانشگاهی غفلت کرد. باید حلقه‌های ارتباطی میان صنعت و دانشگاه را با مدیریت پروژه‌های دانشگاهی شکل داد. 

ایجاد حلقه ارتباطی میان فعالان اپن‌سورس و صنعتگران
مهندس امید محبوبی به نمایندگی از انجمن رایانش ابری خاورمیانه نیز در این رویداد علمی بر نقش جامعه آزاد رایانش ابری ایران به‌عنوان یک سازمان خنثی در سنجش و پایش میزان آمادگی کشور در توانایی مدیریت برنامه‌هایی برای توسعه ارتباطات کشور، رگولاتوری، دیتاسنترها و وضعیت پایداری آنها تاکید کرد و گفت: اکنون در کشور ما موضوع رایانش ابری توسط مسئولان ارشد کشوری دیده شده و مورد توجه قرار گرفته‌است پس باید روی آن تمرکز کرد. همچنین ما نباید از اهمیت اپراتورها در این موضوع غفلت کنیم. گرایش مردم به شبکه‌هایی مانند تلگرام باعث کم‌رونق شدن بازار اپراتورها شده‌است و از همین رو برای حفظ و توسعه بازار خود از سرمایه‌گذاری و مشارکت در رایانش ابری استقبال می‌کنند. 

وی با اشاره به اهمیت نقش اپن‌سورس‌ها گفت: اکنون در کشورهای خلیج فارس سولوشن‌های اپن‌‌سورس ایجاد می‌کنند. ما نیز در کشورمان از نظر تولید دانش وضعیت خوبی داریم و می‌توانیم در حوزه اپن‌سورس موفق عمل کنیم فقط از آنجایی افرادی فعال در زمینه اپن‌سورس شاید تجربه تولید را نداشته باشند یا فرصت آن برایشان فراهم نباشد باید یک حلقه ارتباطی میان آنها با صنعتگران و دولت ایجاد شود. این هم کاری است که در جامعه آزاد رایانش ابری شدنی است. 

اپن‌استک به زبان ساده
مهندس امیر بالغی، کارشناس آی‌تی و از اعضای جامعه آزاد رایانش ابری، نیز درباره اپن‌استک‌ها گفت: اپن‌استک یک اکوسیستم نسبتا بزرگ است اما آن‌قدرها هم پیچیده نیست. اپن‌استک‌ اکنون می‌تواند نوید نسل جدیدی از سیستم عامل باشد که بر بستر رایانش ابری کار می‌کند. 

وی ادامه داد: عواملی همچون عدم دسترسی، کوچک‌شدن جامعه توسعه‌دهندگان و اینکه در شرکت‌های توسعه‌دهنده نسخه اپن سورس با نمونه نهایی آنها کاملا متفاوت است و عواملی از این دست منجر به شکست پروژه‌های اپن‌سورس می‌شوند؛ اما در مورد اپن‌استک هیچ‌کدام از اینها روی نداده و همین موجب موفقیت آن شده‌است. شرکت‌های بزرگ و صاحب‌نامی که در اکوسیستم اپن‌استک سهیم‌ هستند هر کدام در حوزه‌های مختلف علوم رایانه فعال‌اند و از همین رو اکوسیستم ایجاد شده‌برای اپن‌استک بسیار کامل و جامع است و یک بخش افراد مستقل هم هستند که همواره حتی در صورت خروج این شرکت‌های کلان همچنان این در این فرایند حضور خواهند داشت. در بیانیه اپن‌استک نیز بر سهولت کدنویسی، پیاده‌سازی و استفاده از آن تاکید شده‌است و واقعا نیز همین‌طور است. 

وی در پایان ابراز امیدواری کرد: مدیران ارشد و کارشناسان اجرایی در کشور به ادبیات مشترکی در زمینه بومی‌سازی راهکارها و زیرساخت‌های ابری و حفظ محرمانگی دست یابند چراکه اکنون مدیران ارشد نیازهای خود را به شکل درست مطرح نمی‌کنند و کارشناسان آی‌تی نیز از روی یک‌سری ابزار نوین سعی در ارائه آنها دارند. تنها زمانی که بررسی نیازها در سازمان به‌درستی صورت گیرد می‌توان ابزار مناسب برای ان را نیز ارائه کرد. 

سومین گردهمایی بزرگ سالیانه جامعه آزاد رایانش ابری ایران با پنل‌های تخصصی و ارائه تجربیات موفق برخی شرکت‌ها و سازمان‌ها در حوزه رایانش ابری همراه بود. به نظر می‌رسد که جامعه آزاد رایانش ابری ایران پس از گذراندن روزهای دشوار و پرچالش در جهت توجیه اهمیت حیاتی این مقوله برای توسعه کشور اکنون رو به رشد و پیشرفت دارد.


کد مطلب: 12105

آدرس مطلب :
https://www.aftana.ir/news/12105/پیشرفت-کشور-فناوری-رایانش-ابری-چابک-می-شود

افتانا
  https://www.aftana.ir