پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ , 28 Mar 2024
جالب است ۰
جیرینگ باید مجوز سازمان تنظیم مقررات و بانک مرکزی را بگیرد

فعالیت های مالی اپراتورهای تلفن همراه ساماندهی می شود

برای فعالیت اپراتور در حوزه پرداخت از طریق تلفن همراه هم مجوز بانک مرکزی لازم است و هم مجوز سازمان تنظیم مقررات. در واقع حتما برای فعالیت اپراتور باید دو مجوز صادر شود
منبع : هفته نامه عصر ارتباط
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با همکاری برخی از دانشگاه های کشور در حال تهیه پیش نویس مقررات مربوط به خدمات پرداخت با استفاده از تلفن همراه است.

به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات راديويي تیرماه سال گذشته اطلاعیه‌ای صادر کرد مبنی بر اینکه هیچ اپراتوری حق ندارد تا قبل از تدوین و تصویب مقررات مربوط به خدمات پرداخت با استفاده از تلفن همراه اقدام به ارائه سرویسی از این دست کند.

این اطلاعیه در واقع مدتی پس از آغاز فعالیت شرکت جیرینگ در این حوزه که متعلق به اپراتور همراه اول است منتشر شد. لطف‌الله سبوحی معاون بررسی‌های فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، در گفت‌وگو با خبرنگار ما در پاسخ به اینکه آیا رگولاتوری این قوانین و ضوابط را تدوین کرده است یا خیر، گفت: «با دانشگاه‌هایی که در زمینه مسائل مالی و بانکی تخصص دارند روی این موضوع کار می‌کنیم گرچه هنوز جلساتی با بانک مرکزی نداشته‌ایم اما مسلما باید کار مشترکی با آنها انجام شود.»

سبوحی در ادامه افزود: «برای فعالیت اپراتور در حوزه پرداخت از طریق تلفن همراه هم مجوز بانک مرکزی لازم است و هم مجوز سازمان تنظیم مقررات. در واقع حتما برای فعالیت اپراتور باید دو مجوز صادر شود.»

او در پاسخ به اینکه این ضوابط چه زمانی نهایی می‌شود، گفت: «این یک کار تحقیقاتی مفصل است که باید تمام موارد در آن دیده شود. بعد هم باید کلیاتش در کمیسیون تنظیم مقررات به تصویب برسد تا کار به مرحله اجرا درآید، از این رو نمی‌توان زمان مشخصی برای آن اعلام کرد.»

سبوحی در ادامه با اشاره به اینکه بحث موبایل‌بنکینگ یا پرداخت از طریق تلفن همراه فقط پرداخت نیست، گفت: «در حقیقت کار بانکی از طریق تلفن همراه یک کار مشترک است که هم مجوزهای بانک مرکزی را نیاز دارد و هم اینکه باید در حوزه ارتباطات، قوانین و مقرراتش را تدوین کنیم. همین حالا هم بسیاری از بانک‌ها با استفاده از تلفن همراه سرویس ارائه می‌دهند یعنی اگر تلفن همراه به عنوان یک ابزار کار بانکی باشد اشکالی ندارد اما اگر یک اپراتور بخواهد به ‌صورت مستقیم کار بانکی انجام دهد حتما باید مجوزهای لازم را دریافت کند و این موضوعی است که در تمام دنیا مطرح است، چون کار مقررات‌گذاری بین کسانی که در حوزه ارتباطات فعالیت می‌کنند و کسانی که مجوزهای بانکی صادر می‌کنند مشترک است.»

معاون بررسی‌های فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، اضافه کرد: «البته شرکتی که تحت عنوان جیرینگ در حال ارائه خدمات است صرفا بسترهای ارتباطی را فراهم می‌کند و ظاهرا از بانک مرکزی مجوز دارد اما اگر خود اپراتور بخواهد این کار را انجام دهد حتما باید مجوز داشته باشد و در غیر این صورت این کار برخلاف قانون است، در واقع اگر جیرینگ مجوزی نداشته باشد کارش خلاف است و هم بانک مرکزی و هم رگولاتوری می‌تواند با آنها برخورد کند.»

او در پاسخ به اینکه چطور تا به حال از طرف سازمان تنظیم مقررات برخوردی صورت نگرفته است، گفت: «در مورد این موضوع باید با بخش نظارت رگولاتوری صحبت کنید. اپراتورها تخلف‌های زیادی می‌کنند. اینها فایل شده و به موقع به آنها رسیدگی می‌شود. در واقع تمام تخلفات توسط بخش نظارت پیگیری شده و اخطارهای لازم داده می‌شود که در مواردی حتی می‌تواند موجب جریمه شود.»

جیرینگ در طول سال گذشته تمام هم و غمش را برای گرفتن مجوز بانک مرکزی صرف کرد و کار تا جایی پیش رفت که این مذاکرات دوجانبه داشت به نتیجه می‌رسید و بنا بود مجوز جدیدی در قالب پرداخت‌های خرد برای این شرکت صادر شود. علیرضا طلوع اواخر سال گذشته در گفت‌وگو با ما اعلام کرد: «ما نپذیرفتیم که با لایسنس‌های موجود کار کنیم. باید یک لایسنس جدید در مقوله پرداخت با تلفن همراه صادر شود، بانک مرکزی نیز با این نظر موافقت کرده‌ است و به نظر می‌رسد صدور این لایسنس یا مجوز در مرحله نهایی است.»

او همچنین گفته بود: «فرآیند دریافت مجوز یک پروسه زمان‌بر است و نمی‌خواهیم تصمیم غلطی گرفته شود تا بعدا امکان جبران آن وجود نداشته باشد. ما نمی‌توانیم بگوییم یک مجموعه مستقل هستیم و با هیچ‌‌کس هم کاری نداریم، اعتقاد ما این است که این مساله باید زیر نظر بانک مرکزی باشد و روی آن هیچ بحثی وجود ندارد و از راهکارهایی نیز که بانک مرکزی ارائه دهد پیروی می‌کنیم.»

از طرف دیگر بانک مرکزی همواره نگاه روشني به ارائه این سرویس‌ها نداشته و هرچند ارائه این خدمات از سوی اپراتورهای تلفن‌ همراه را یکی از نیازهای نظام‌ پولی کشور می‌داند اما موافقت خود را نیز برای ارائه این خدمات از سوی اپراتورها اعلام نکرده است.

جیرینگ که اولین‌بار به ‌طور رسمی در تله‌کام سال ۱۳۸۹ رونمایی شد سامانه خرید با تلفن همراه یا در واقع یک کیف پول الکترونیکی همراه است که برای انجام امور مالی مانند دریافت، پرداخت و خریدهای روزانه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حتی امکان شارژ جیرینگ از طریق پایانه‌های فروش برخی از PSPها هم فراهم شده است. همراه اول طبق توافقاتی که با شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات پرداخت انجام داده این بستر را مهیا کرده و دارندگان سیم‌کارت‌های این اپراتور می‌توانند از کارتخوان‌های فروشگاهی این دو شرکت برای مبادلات مالی خود استفاده کنند.
کد مطلب : 1251
https://aftana.ir/vdca.mn6k49nu65k14.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی