کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

برگزاری چهارمین رویداد سالیانه رایانش ابری

رونمایی از سامانه مرجع خدمات رایانشی ابری

اختصاصی افتانا

27 تير 1397 ساعت 13:51

در حاشیه چهارمین رویداد بزرگ سالیانه رایانش ابری در روز سه‌شنبه ۲۶ تیرماه از سامانه مرجع خدمات رایانشی ابری رونمایی شد.


در حاشیه چهارمین رویداد بزرگ سالیانه رایانش ابری در روز سه‌شنبه ۲۶ تیرماه از سامانه مرجع خدمات رایانشی ابری رونمایی شد.

به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، چهارمین رویداد بزرگ سالیانه رایانش ابری ایران با محورهای توسعه کسب‌و‌کار، نوآوری، رگولاتوری، استانداردسازی و روندهای نوظهور، روز ۲۶ تیرماه ۹۷ در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد. در حاشیه این رویداد نمایشگاهی با حضور فعالان حوزه رایانش ابری برپا بود.

مرتضی جوان، دبیر چهارمین رویداد سالیانه رایانش ابری ایران، در مراسم گشایش این رویداد خبر از رونمایی سامانه مرجع خدمات رایانشی ابری داد و گفت: تاکنون حدود ۲۵۰ خدمت مبتنی بر رایانش ابری متعلق به شرکت‌ها و استارتاپ‌های ایرانی شناسایی و سامانه مرجع خدمات رایانشی ابری هم برای معرفی این خدمات و ارائه قابلیت‌های آنها راه‌اندازی و امروز از آن رونمایی می‌شود. این سامانه در نشانی http://app.occc.ir در دسترس عموم قرار دارد.

رئیس جامعه آزاد رایانش ابری ایران ادامه داد: ۲۵۰ شرکت ارائه‌دهنده خدمات رایانش ابری نزدیک به ۲۰ درصد صنعت IT را تشکیل می‌دهند. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۵، حداقل ۸۰ درصد شرکت‌ها و سازمان‌های کشور به زیرساخت‌های ابری متصل شوند. در حال حاضر استفاده مردم ما از خدمات رایانش ابری بسیار محدود است. پیام‌رسان و خدمات ذخیره‌سازی شخصی اطلاعات آنلاین، نوعی از خدمات رایانش ابری است که مردم ما در حال حاضر از آنها استفاده می‌کنند. هنوز اطلاعات کافی از میزان استفاده شرکت‌ها و سازمان‌ها از خدمات رایانش ابری در دسترس نیست.

وی تاکید کرد: تلاش جامعه بر این است که منعکس‌کننده خواست‌ها و نیازهای جامعه به بخش قانون‌گذار باشد و نقش تسهیل‌گر و حمایت‌گر خود را به‌خوبی ایفا کند.

ارائه خدمات عمومی متکی به دیتاست
نصراله جهانگرد، معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، به‌عنوان سخنران افتتاحیه این رویداد به همکاری پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با شرکت‌های رایانه‌ای اشاره کرد و گفت: طبیعتا اپراتورها و شرکت کاربری هم اگر در این حلقه، کار خود را توسعه دهند، تبدیل به کنسرسیومی می‌شوند که همه در آن نقش دارند و ضمن همکاری در ارائه سرویس، کیفیت و بازاریابی با هم رقابت می‌کنند. تشکیل کنسرسیوم رایانش ابری یکی از الگوهای موفق خواهد‌بود و می‌توانیم آن را به سایر مجموعه‌ها هم تعمیم دهیم.

وی بر پیشران بودن صنعت آی‌تی تاکید کرد و افزود: هر قدر ظرفیت‌های بومی رشد پیدا کند، شاهد درآمدزایی، اشتغال و ثروت‌آفرینی خواهیم‌بود و این امر به تعامل‌سازی برای احاطه بر قلمرو داده‌ای کشور هم منجر می‌شود. به همین دلیل توسعه فعالیت این شرکت‌ها از جنبه حاکمیت بسیار حیاتی است و ما خوشحال هستیم که بخش خصوصی در این حوزه‌ها خیلی خوب رشد می‌کند.

وی اظهار کرد: هرچه بر نیروی انسانی نخبه این حوزه بیفزاییم موتور توسعه‌مان شتابنده‌تر می‌شود. هرچند ظرفیت‌های علمی در این زمینه در سایر دانشگاه‌ها هم وجود دارد اما دانشگاه صنعتی امیرکبیر، پیشرو و الگویی موفق در این زمینه است و شرکت‌های کامپیوتری با آنها در تماس بوده و انجمنی هم در این زمینه راه‌اندازی کردند. توان دانشی نیروهای ما خوب است و باید بتوانیم در سطح ارائه سرویس هم این توانایی را به‌کار گیریم. دیتا هم مانند برق، آب و گاز در جریان زندگی مورد استفاده قرار می‌گیرد و دسترسی به دیتا ضرورت خدمات عمومی پایه است و دولت هم باید در پیاده‌سازی و ارائه زیرساخت‌ها، این موضوع مهم را تسریع کرده و از آن حمایت کامل کند.

جهانگرد ادامه داد: دولت باید تاخیر در این موضوع را پیگیری کند و لازم است بسترهای آن را به عنوان یک خدمت زیربنایی در کشور فراهم کرد و همچنین به عنوان روندی راهبردی در نظر گرفته‌شود. اگر از این موضوع غفلت کنیم، دچار خسارت‌های بزرگی در موضوعاتی مانند اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سلامت خواهیم شد. حمایت کامل و جدی، پیاده‌سازی قواعد رگولاتوری درست، اعمال ضوابط امنیتی صحیح در پلتفرم‌های شبکه‌ای، پیش‌بینی قواعد حقوقی برای حفظ حریم خصوصی کاربران و مشتریان و فرهنگ‌سازی و اشاعه آن در سطح عمومی از وظایفی است که دولت در این زمینه برعهده دارد.

ضرورت امنیت در بسترساز فناوری‌های نوین
این رویداد با ارائه مقالات متعددی مرتبط با مسائل روز حوزه رایانش ابری بود. در یکی از این ارائه‌ها، سیدمحسن سیدصالحی، مدیرعامل Xaas، رایانش را به‌عنوان پیشران توسعه فناوری اطلاعات مورد بررسی قرار داد و گفت: در شرایطی که حجم داده‌های ابری رو به افزایش است باید به مزایای ابرها در چابکی، سهولت راه‌اندازی کسب‌وکار، کاهش هزینه، انعطاف‌پذیری، دسترس‌پذیری، تسهیل‌گری پایش عملکرد توسط تامین‌کننده اشاره کنم.

وی افزود: رایانش ابری بسترساز فناوری‌های نوین ازجمله، هوش مصنوعی، خانه‌های هوشمند، بلاک‌چین، اینترنت اشیا، واقعیت مجازی و واقعیت افزوده و ... است. هرچه بستر رایانش بالغ‌تر باشد کیفیت این فناوری‌ها در ابعاد مختلف بهتر خواهدشد. ابری بستر توسعه است که قابلیت همگام‌سازی با فناوری‌های نوین را داشته‌باشد.

وی درباره مزایای ابر داخلی گفت: بر بستر ابر داخلی می‌توانیم به کارآفرینی و اشتغال‌زایی بهتری برسیم، شاهد تسریع ارائه خدمات بر بستر شبکه ملی اطلاعات باشیم و محدودیت‌های تحریمی حاکم بر استارتاپ‌های ایرانی را کاهش دهیم و همه اینها در صورتی میسر خواهدبود که بر بعد فنی و تجاری توسعه تمرکز هم‌زمان داشته‌باشیم، ارائه‌دهندگان این خدمات در هم‌افزایی با یکدیگر باشند، در حفظ امنیت مشتریان متعهد باشیم و ورود شرکت‌های نوآور را برای ارائه خدمات جانبی ابری پذیرا باشیم.

در مقاله دیگری که از سوی مدیرعامل شرکت سینداد ارائه شد، لزوم استاندارد‌سازی حفاظت از اطلاعات کاربران (GDRP) مطرح شد و رضا فرخندگان که به نمایندگی از سوی مهندس سلطانی این مقاله را ارائه داد از اهمیت ارزش اطلاعات در عصر فناوری اطلاعات گفت و اظهار کرد: افزایش حجم اطلاعات در دنیای مجازی چالش‌هایی نیز با خود به همراه دارد. در رایانش ابری نیز عدم اعتماد سازمان‌ها به ارائه‌دهندگان خدمات ابری، عدم آموزش صحیح به کاربران رایانش ازجمله دغدغه‌هایی است که وجود دارد.

وی درباره قانون GDPR که از ماه می ۲۰۱۸ اجرای آن در اتحادیه اروپا الزامی شد و آثار این الزام‌آوری بر اکوسیستم رایانش ابری جهان گفت: جرایم میلیونی این قانون در صیانت از داده‌های حقیقی و حقوقی اشخاص بسیار اثرگذار به نظر می‌رسد. در ایران نیز با رشد کاربرد اینترنت رعایت قواعدی از این دست در پیشرفت کیفیت خدمات رایانش ابری و ایجاد فضای اعتماد موثر خواهدبود. سازمان‌ها نیاز به آسودگی خیال بابت حفظ اطلاعات در سایه به‌روزرسانی همه زیرساخت‌های سخت‌افزاری ‌و نرم‌افزاری ارائه‌دهندگان خدمات ابری دارند. نگاه به این موضوع که GDPR چگونه در اتحادیه اروپا به اجرا در می‌آید می‌تواند برای کشور ما نیز مفید باشد.

بخش پایانی رویداد چهارم
در مراسم اختتامیه این رویداد دکتر مهدی فقیهی، دبیر ستاد توسعه فناوری اطلاعات، ارتباطات و فضای مجازی معاونت علمی و فناوری، سخنرانی کرد و گفت: رایانش ابری پیشران توسعه است و سرمایه‌گذاری بسیاری در دنیا بر روی آن می‌شود و این نشان‌دهنده جایگاه مهم این مسئله در دنیای امروز است. یکی از مسائل مهم برای این موضوع، برنامه‌ریزی صحیح در این زمینه است تا بتوانیم سهم خوبی از این موضوع در دنیا و صنعت از آن خود کنیم. افراد با انگیزه‌ای در این حوزه فعال هستند که در نمایشگاه جانبی همین رویداد نیز با آنها آشنا شدیم.

وی ادامه داد: از سال ۲۰۰۷ که رایانش ابری وارد عرصه شد بحث‌های امنیتی پیرامون آن شکل گرفت که جنس آن به سمت امنیت حریم خصوصی رفته‌است. ما شاید کار جدیدی در این زمینه انجام نداده‌ایم و زیرساخت‌های قانونی ما در مراحل اولیه است و نیاز به توجه جدی دارد. بحث دیگر چالش سرمایه انسانی است که باید به‌ آن توجه کنیم. موضوع دیگر، استانداردسازی و رنکینگ است که نقش بخش خصوصی در آن پررنگ و اثرگذاری آن قابل‌توجه‌تر خواهدبود. زیرساخت‌ها و دیتاسنترها هم در موفقیت بازیگران این عرصه مهم هستند که باید به سرمایه‌گذاری در آن توجه جدی شود. کمکی که ما در دولت می‌توانیم بکنیم در قالب حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان است که موارد قانونی ذکر شده در آن شاید خیلی از شرکت‌های رایانش فعال را دربرنمی‌گرفت و ما سعی کردیم شرکت‌های آی‌تی را که با درنظرگرفتن شرایط آسان‌گیرانه‌تری جزو این شرکت‌های خلاق محسوب می‌شوند تحت حمایت‌های دانش‌بنیانی قرار دهیم.

دکتر محمد خوانساری، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، سخنران دیگر دقایق پایانی این رویداد بود که با ابراز امیدواری از پربار بودن چهارمین گردهمایی جامعه رایانش ابری، اظهار کرد: ما امروز شاهد حضور فعال شرکت‌های خوبی در این زمینه در کشورمان هستیم. سرمایه‌گذاری ما در بازار کوچک ایران جواب‌گو نیست و این بازار بزرگان جهانی خود را نیز در دنیا دارد. پس تجمیع سرویس پس از استانداردسازی در راستای ارائه خدمات بین‌المللی می‌تواند بسیار برای رشدمان سرعت‌بخش باشد تا بتوانیم در مرحله‌ای قرار بگیریم که به توسعه خدمات و داشتن بازار بزرگ‌تر فکر کنیم. جامعه آزاد رایانش ابری و رویدادهایی مانند همایش امروز می‌تواند فرصت و راه ارتباطی باشد با دولت برای ارائه پیشنهاد خطوط مناسبی که ما آن را در راستای رفع دغدغه‌های صنفی به کار گیریم.

پایان این رویداد همراه بود با معرفی سه شرکت خدمات برتر از نگاه شرکت‌کنندگان در رویداد. همچنین در مراسم تقدیر از مجموعه‌های حامی چهارمین رویداد سالیانه جامعه آزاد رایانش ابری ایران از هلدینگ رسانه‌ای دیده‌بان نیز به‌عنوان حامی معنوی این رویداد با اهدای لوحی تقدیر شد.


کد مطلب: 14286

آدرس مطلب :
https://www.aftana.ir/news/14286/رونمایی-سامانه-مرجع-خدمات-رایانشی-ابری

افتانا
  https://www.aftana.ir