جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ , 29 Mar 2024
جالب است ۰
بررسی آموزش فناوری اطلاعات در اقتصاد فردا:

لزوم توجه به کیفیت دوره‌های تخصصی آموزش کوتاه‌مدت آی تی

اختصاصی افتانا
دوره‌های تخصصی آموزش کوتاه‌مدت در ایجاد اشتغال و ارتقای دانش آی تی جامعه نقش عمده‌ای ایفا می‌کند.

دوره‌های تخصصی آموزش کوتاه‌مدت در ایجاد اشتغال و ارتقای دانش آی تی جامعه نقش عمده‌ای ایفا می‌کند. 

به گزارش مؤسسه دیده بان آی تی، اقتصاد فردا، این برنامه خود را با حضور مهندس مازیار گنجه‌ای، مدیرعامل شرکت کاریار ارقام و دکتر علیرضا صالحی، کارشناس مجری برنامه، به موضوع آموزش فناوری اطلاعات اختصاص داد. 

مهندس گنجه‌ای با سابقه حدود ۱۸ سال فعالیت در حوزه آموزش فناوری اطلاعات بخش خصوصی درباره چگونگی ورود این مقوله به کشور گفت: نیاز کشور به این آموزش‌ها از سال ۷۵ با ورود تکنولوژی آی تی و تجهیزات تخصصی احساس شد و مورد توجه قرار گرفت و این امر باعث شد تا افرادی با تأسیس شرکت‌های خصوصی در سطوح مختلف به آموزش این تجهیزات و نرم‌افزارها بپردازند. 

وی ادامه داد: این دوره‌ها، مهارتی و کاربردی‌اند و به هیچ عنوان در واحدهای درسی دانشگاه‌ها به آنها پرداخته نمی‌شود چون در آنها باید نوع کاربری کاربران را مورد توجه قرار داد؛ برخی از آنها User Base و بعضی دیگر Brand Base هستند یعنی بر اساس نوع فناوری، وارد و دوره‌های تخصصی مرتبط با آنها توسط این آموزشگاه‌ها تأسیس شده‌اند. امروزه افراد برای یافتن شغل مناسب‌تر و نیز استفاده بهتر از تکنولوژی‌های موجود به این آموزش‌ها نیاز دارند و به‌دلیل رشد سریع فناوری اطلاعات تبدیل به فاکتور بسیار مهمی برای رشد کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه شده‌اند؛ برای نمونه در کشورهایی مثل هند از ۱۵ سال قبل شروع به توجه و سرمایه‌گذاری در بخش آموزش فناوری اطلاعات کرده‌اند و این امر باعث رشد بسیار سریع تکنولوژی فناوری اطلاعات در این کشور شده تاجایی که هند در سال ۲۰۱۲ حدود ۷۷ میلیارد دلار در صادرات نرم افزار درآمد کسب کرده است. 

مهندس گنجه‌ای درباره تأثیر این دوره‌ها بر توسعه اشتغال و بالابردن سطح دانش فنی افراد، اظهار داشت: فناوری اطلاعات در دهه اخیر در کشور رشد خوبی داشته و بازار مناسبی به وجود آورده است. ما در یک آمارگیری تصادفی دریافتیم که بیش از ۷۰ درصد فارغ‌التحصیل‌های ما بعد از دوره پایه که حدود ۲ ماه زمان می‌برد، با حقوق‌ و مزایای خوبی جذب بازار به‌ویژه در حوزه تلکام می‌شوند و به عقیده من علاقه‌مندان با آموزش مختصر و کوتاه‌مدتی که در تمام دنیا هم بر کوتاه بودن آن تأکید می‌شود، زمینه مناسبی برای ایجاد استارتاپ بیزنس‌ها و یا جذب در بازار کار پیدا می‌کنند. این دوره‌ها به کارآفرینی مستقیم منجر می‌شود؛ مثلاً کسی که دوره اندروید را گذرانده شخصاً می‌تواند با یک ایده خلاقانه با راه اندازی سایت به درآمدزایی برسد و ما اکنون نمونه‌های بسیاری در کشور داریم که با هزینه کم اولیه به این عرصه وارد شده و درآمد خوبی از آن کسب می‌کنند. 

وی تأکید کرد: پیش‌نیاز ورود به این دوره‌ها فقط علاقه است و من حتی افرادی را دیدم که با وجود سن پایین در این حوزه استاد شدند. آشنایی با زبان انگلیسی در این دوره‌ها که البته به فارسی تدریس می‌شود نیز کمک‌کننده است و این پایه خوب زبان انگلیسی در یادگیری بهتر بسیار مؤثر خواهد بود و برخی در این مورد که می‌گویند اگر کسی پیش‌زمینه فنی و دانش مهندسی یا تحصیلات مرتبط داشته باشد، نسبت به دیگران جلوتر خواهد بود اما به نظر من ویژگی فناوری اطلاعات این است که اگر فرد به دوره‌های مهارتی علاقه داشته باشد از پایه شروع می‌کند و پیش می‌رود و این اصلاً ربطی به پیش‌زمینه ندارد هرچند که داشتن این شرایط از نظر گیرایی مطالب شاید عامل مثبتی باشد اما فارغ‌التحصیلان

ما خلاف این را هم نشان داده‌اند. 

این فعال حوزه آموزش فناوری اطلاعات ادامه داد: البته این افراد وقتی با این مدارک وارد بازار کار می‌شوند مشاوره‌های بهتری خواهند داد؛ چون افراد بدون پیش‌زمینه قبلی تنها در همان دوره گذرانده شده مهارت می‌یابند اما به دلیل علاقه‌ای که باعث ورود آنها به این دوره شده و ماهیت فناوری اطلاعات که همه چیز در آن به‌صورت متن باز است این افراد نیز با قدری مطالعه قادر خواهند بود به خوبی وارد بازار این حوزه شوند و مطالعه جنبی و ارتقای دانش برای رسیدن به هدف موردنظر آنها بسیار موثر است. به هر جهت از آنجایی که ما به نوعی کاتالیزور هستیم و دانش آی تی گستردگی بسیاری دارد بنابراین خیلی مهم است که علاقه فرد را در همان دوره پایه به‌درستی شناسایی کنیم. 

وی درباره نقطه ورود و آغاز این دوره‌های آموزشی کوتاه‌مدت تخصصی به علاقه‌مندان توصیه کرد: به نظر من CCNA دوره‌ای است که علاقه‌مندان می‌توانند در آن با تمام فاکتورها و ساختارهای شبکه آشنا ‌شوند. برای افرادی که به دوره‌های امنیتی و نفوذ علاقه‌مندند CH آغاز خوبی است. به اطلاعات پیش‌زمینه هم نیاز نیست و با مطالعه بیشتر قابل جبران است. همچنین طی این دوره‌ها امکان استفاده از لابراتورهای مجهز و خوبی برای شرکت‌کنندگان ایجاد می‌شود که بسیار مفید است. در حوزه نرم افزار نیز به‌دلیل گستردگی آن باید به علم روز توجه کرد که برای این روزها برنامه‌های موبایل و اندروید که بسیار جای کار دارد، پیشنهاد می‌شود. 

مهندس گنجه‌ای درباره راحتی ورود به بازار فعالیت حوزه آموزش فناوری اطلاعات گفت: یکی از دغدغه‌های ما این است که مراکز دولتی برخلاف قانون وارد این حوزه شده‌اند و از آنجایی که با توجه به پیشرفت بسیار سریع دانش فناوری اطلاعات توان به‌روزرسانی خود را ندارند این امر از کیفیت آموزش ارائه شده توسط آنها کاسته و در نهایت چالش‌هایی هم برای ما به وجود آورده است. 

وی درباره اینکه چه سازمان و یا نهادهایی می‌توانند جلوی ورود غیر منطقی این مجموعه برزرگ را به این زمینه بگیرند، اظهار داشت: ما در بخش خصوصی با سازمان فناوری اطلاعات صحبت کردیم اما متأسفانه خود این سازمان هم از هفته قبل اعلام کرد که به‌زودی آغاز به برگزاری دوره تخصصی می‌کند. با استانداری تهران نیز مذاکراتی برای دریافت مجوزهایی کرده‌ایم. در مجموع یکی از نقاط ضعف ما این است که هیچ نهادی از این بخش حمایت مستقیم نمی‌کند. 

گنجه‌ای درباره گستردگی این حوزه گفت: ما در یک تجربه ۱۷ ساله به این نتیجه رسیدیم که این دپارتمان‌ها و دوره‌ها را وسعت دهیم و اکنون تقریباً هشت دپارتمان تخصصی داریم که هرکدام شامل دوره‌های متعددی هستند. هرکدام از این دپارتمان‌ها راه ورود افراد را مشخص می‌کنند. ما دپارتمان‌های طراحی فیزیکال مراکز داده که بر اساس استانداردهای TI یا BC طراحی می‌شود، دوره‌های شبکه و چیدمان مراکز دیتا به صورت اکتیو و دوره‌های نرم‌افزاری در دپارتمان دیگر و دوره‌های امنیتی که در چند سال اخیر در ایران و البته در تمام دنیا بسیار پر مخاطب است را داریم. افراد وقتی دوره‌ای را شروع می‌کنند شاید بتوانند در همان دوره اول وارد بازار بشوند اما بسیار خوب است که این دوره‌ها را برای ارتقای خود پس از جذب در بازار کار تکمیل کنند. این دوره‌ها به‌خاطر استاندارد و بین‌المللی بودن در همه جای دنیا اعتبار دارند و لذا برای کسانی که قصد مسافرت به خارج از کشور و فعالیت بین‌المللی را در این حوزه‌ها دارند بسیار مفید خواهد بود. 

در این برنامه همچنین مهندس فریبا مهدیون، مدیرعامل شرکت سماتک که تجربه سال‌ها فعالیت در حوزه آموزش فناوری اطلاعات را دارد، به‌صورت تلفنی به بیان دیدگاه‌های خود درباره جایگاه آموزش فناوری اطلاعات در جامعه پرداخت. 

لازم به ذکر است، برنامه اقتصاد فردا کاری از گروه اقتصاد و دانش صدای جمهوری اسلامی ایران است که پنج‌شنبه هر هفته رأس ساعت ۱۰ صبح با حضور کارشناسان به بررسی مسائل مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات می‌پردازد.

کد مطلب : 9390
https://aftana.ir/vdcc.oqoa2bq1xla82.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی