کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

سمینار «تحلیل و بررسی پروژه زیست‌بوم افتا» برگزار شد

21 ارديبهشت 1401 ساعت 13:00

سمینار «تحلیل و بررسی پروژه زیست‌بوم افتا» صبح روز دوشنبه نوزدهم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.


سمینار «تحلیل و بررسی پروژه زیست‌بوم افتا» صبح روز دوشنبه نوزدهم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.

به گزارش افتانا (پایگاه خبری امنیت فناوری اطلاعات)، در سمینار «تحلیل و بررسی پروژه زیست‌بوم افتا» اهداف کلان طرح زیست‌بوم صنعت افتا معرفی شدند. در این سمینار اعضای هیئت موسس کانون به همراه جمعی از مدیران سازمان‌های مرتبط ازجمله مرکز مدیریت راهبردی افتا، سازمان پدافند غیرعامل، وزارت ارتباطات، سازمان فناوری اطلاعات، وزارت نیرو، وزارت صنعت و معدن و تجارت، شرکت توانیر، پژوهشگاه نیرو، انجمن مهندسین برق و الکترونیک، انجمن فراسان و انجمن رمز حضور داشتند.

در آغاز این سمینار که در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد، مهندس ابوالفضل روحانی، رئیس کانون هماهنگی افتا، از نحوه شکل‌گیری کانون صحبت کرد و به بیان برنامه‌ها و اهدافی پرداخت که از طریق معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای همه کانون‌ها و ازجمله کانون افتا تعیین شده است: برای اینکه خروجی‌های تحقیقاتی دانشگاه‌هایمان بتواند به شرکت‌ها و مجموعه‌ها برود و تبدیل به محصولی شود که نیاز بازار امروز را برطرف کند و برای آنکه بتوانیم شکاف‌هایی را که در سه ضلع مثلث دانشگاه، صنعت و بازار، وجود دارد، پر کنیم به چنین کانونی نیاز بود. ازجمله ضرورت‌های تشکیل کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار افتا را می‌توان این‌گونه برشمرد: ظرفیت بالای نیروی انسانی، فاصله زیاد بین بازار و صنعت، ارتباط ضعیف بین دانشگاه و صنعت، نیازمندی کشور، واردات بدون برنامه‌ریزی و نیاز به هماهنگی بین نهادی.

در عصری که ما در آن زندگی می‌کنیم و ارتباطات گسترش‌یافته است، مردم نیازشان با چیزهایی تنظیم می‌شود که در دنیا رایج است و صنعت ما باید خود را به ‌آن سطح برساند. راهش این است که دانشگاه ما خوب، تولید علم کند و خروجی خوب آن، ورودی خوبی بشود برای صنعت‌مان در حوزه‌های مختلف.

در ادامه دکتر علیرضا صالحی، نایب‌رئیس کانون افتا، در مورد چیستی زیست‌بوم افتا و چرایی ضرورت شناخت آن و تفاوت‌های آن با مفاهیمی مانند شبکه توضیح داد: ما نمی‌دانیم بازیگران حوزه افتا در کشور چه از جنس نهاد، چه از جنس شرکت‌های خصوصی و دولتی، چه از جنس سازمان، چه از جنس افراد حقیقی و سازمان‌های مردم‌نهاد دقیقا چه تعدادی هستند. نمی‌دانیم دقیقا ماموریت و نقش هر کدام از آنها چیست و در ارتباط با یکدیگر چقدر تعامل دارند و چقدر موجب مشکل و اختلال در اکوسیستم می‌شوند، چراکه از فعالیت دیگر عناصر اکوسیستم بی‌خبر هستند. درنتیجه ما بسیار نیازمند شناسایی بازیگران و ترسیم نحوه عمل آنها در این اکوسیستم هستیم تا امکان برنامه‌ریزی بهتر برای صنعت افتای کشور فراهم شود. سابقه این موضوع به سال ۹۳ و ۹۴ برمی‌گردد و ما درنهایت بعد از تشکیل رسمی کانون در سال ۹۹ موفق شدیم این طرح را با همکاری سه‌جانبه بین کانون و مرکز ملی فضای مجازی و پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات به سرپرستی دکتر عرب‌سرخی به عنوان مجری طرح به سرانجام برسانیم و اکنون مفتخریم که پایان پروژه و تولید خروجی‌های آن را اعلام کنیم. البته پروژه در سال ۱۴۰۰ به پایان رسید ولی به دلایل محدودیت‌های کرونایی جلسه معرفی فعالیت‌ها و دستاوردهای آن به تاخیر افتاد.

سپس دکتر ابوذر عرب‌سرخی، رئیس کمیسیون دانش کانون هماهنگی افتا، به تشریح دستاوردها و خروجی‌های این پروژه پرداخت: با توجه به بررسی مطالعات تطبیقی جهانی که در خصوص یازده کشور انجام شده بود و تمامی ساختارها و اسناد موجود در حوزه افتا و نیز گردآوری تمامی آیین‌نامه و رویه‌های داخل کشور و بررسی تفصیلی آنها به‌علاوه اطلاعات همه شرکت‌هایی که در دسترس بودند و از تطبیق همه این موارد یک جمع‌بندی نهایی صورت گرفت. ازجمله خروجی‌های طرح، شناسایی بازیگران حوزه افتا بود و اینکه بر اساس اسناد بالادستی کشور، اسناد داخلی درون‌سازمانی، ماموریت تشکیل سازمان‌ها، آیین‌نامه‌های اجرایی و سایر قوانین چه نقشی برای هریک از این بازیگران دیده شده و اینکه آیا این نقش را ایفا می‌کنند یا خیر. همچنین این طرح با تعدادی پیشنهاد همراه است. یکی از آنها پیشنهاد تشکیل نهادهایی است که در هیچ‌کدام از اسناد دیده نشده‌اند، اما متناظرهای آنها در سایر کشورهای جهان با وجود دارند و دارای کارکردهای مفیدی هستند.

در این طرح، پیشنهادهایی نیز برای ایجاد پروژه‌های بسیار متعدد در حوزه افتا در زمینه‌هایی ارائه شد که طبق این پژوهش تاکنون کاملا مغفول مانده‌اند‌. با توجه به اینکه کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار افتا باید نگاهی همه‌جانبه به کار دانشی، صنعتی و توسعه بازار داشته‌باشد احساس کردیم که این پیشنهاد، می‌تواند محرک بسیار خوبی برای بازار باشد، چراکه هیچ محصول، خدمت و یا پژوهشی در برخی زمینه‌ها تا به امروز انجام نشده‌است.

قبل از پرسش‌وپاسخ پایانی، دکتر کامبیز قدس، رئیس کمیسیون برنامه‌ریزی کانون افتا، با اشاره به ۶ برنامه جاری کانون به تشریح دو مورد از آنها پرداخت: برنامه «هماهنگی برای امن‌سازی زیرساخت‌های حیاتی و حساس انرژی» که این کار در حال اجراست و کانون اکنون مشغول هماهنگی با ذی‌نفعان اصلی پروژه ازجمله وزارت نیرو، پدافند غیرعامل، مرکز افتا و شرکت‌هایی مثل توانیر است. برنامه «مسابقات افتایی» برنامه دیگری است که هم‌اکنون اولین مسابقه آن با عنوان «تولید نسل بعدی فایروال‌ها» معرفی شده و در حال اجراست.


کد مطلب: 19022

آدرس مطلب :
https://www.aftana.ir/news/19022/سمینار-تحلیل-بررسی-پروژه-زیست-بوم-افتا-برگزار

افتانا
  https://www.aftana.ir